OHR+ växer. Kursutbudet blir större, antalet instruktörer blir fler och det är mycket material som väntar på att publiceras på företagets hemsida inför hösten. För att den som specifikt är intresserad av min undervisning ska ha lätt att hitta information även i fortsättningen så återupptar jag min egen sida. Jag hoppas att den kommer att ge en bra översikt över det som jag gör utöver mina kurser i OHR+ utbildnings regi. Vem vet, kanske lyckas jag även skaka liv i den här, sedan länge insomnade, bloggen…
Kärt barn har många namn
Självreflektion
”För att var en person som tycker att det är jobbigt att ha många bollar i luften så har du förvånansvärt många järn i elden”. Denna skämtsamma om än lite bekymrade kommentar kom från en gammal kund och vän som varit med tillräckligt länge för att ha tröttnat på mitt konstanta ursäktande över att jag inte hunnit svara på mail eller skickat ut fakturor… ”Du kanske borde ta dig själv och dina känslor kring det där på lite större allvar”, fortsatte hon. Sanningen är att det är få saker i mitt jobb som är så aversiva och stressande för mig som att inte hinna med att följa upp hur det går för ”mina ekipage” i deras träning och att svara på alla de frågor som kommer via olika kontaktkanaler varje dag. Så min vän hade en väldigt väsentlig poäng. Varför lyckas jag inte att ta mitt behov av mer konstruktiva beteendemönster på tillräckligt stort allvar för att göra något åt det?! Jag har ju trots allt beteendepåverkan som yrke. Det är helt enkelt hög tid att börja leva som jag lär – Sluta tänka på mina beteenden som karaktärsfel och titta på vad i situationen som jag kan påverka för att träna mig själv till bättre beteendemönster! Dags att göra om och göra rätt.
Att lära sig belöningsbaserad träning
Jag vet att några reagerat på att jag numera är så ovillig och svårövertalad att komma ut och ge enstaka lektioner i belöningsbaserad hästträning. Jag ska försöka förklara varför. Självklart är jag jätteglad över att träffa människor som är nyfikna på detta sätt att träna men jag vill samtidigt att de ska ha tillräckligt goda förutsättningar att faktiskt lyckas. Annars har jag snarast skrämt bort någon i stället för att inspirera till fortsatt lärande. Att lära sig träna belöningsbaserat är inget som man gör på ett par lektioner utan det är lite som att lära sig ett nytt språk med sin häst – Ett fantastiskt språk men det kräver en del tid och engagemang om man vill kunna kommunicera ordentligt och göra mer än att bara ”fråga efter vägen och beställa in en öl” på det nya språket.
För att veta om man tycker att belöningsbaserad träning är tillräckligt intressant för att vilja lära sig så måste man såklart få se och få prova. Man får dock inte alltid den bästa upplevelsen genom att prova med sin egen häst. En del hästar blir nämligen lite för överexalterade precis i början och en del är istället svårmotiverade innan de lärt sig hur det nya sättet att kommunicera på går till. Att lära sig själv är en sak och att lära ut till sin häst är något annat! Jag har därför försökt se till att det finns lämpliga alternativ för såväl den som vill prova på, som den som verkligen vill lära sig och som vill introducera sin häst på bästa sätt. Se kurssidorna för en översikt. Hoppas att ingen tappar intresset av att jag nu har blivit ännu tydligare med att man behöver vara beredd på att investera tid för att träna belöningsbaserat. Tid som dock förhoppningsvis ska kännas både rolig och givande att lägga ner på sin hästträning!
Snart dags för ny webbkurs
Den här veckan drar vi igång en helt ny webbkurs med fokus på att förbereda hästen för den belöningsbaserade träningen. Genom att ta starten steg för steg så vill vi att träningen ska bli förståelig och därmed mer lustfylld för hästen. Vissa filmklipp till kursen är lite mindre ansträngande att spela in än andra! Jodå, vi sysslar även med aktiv träning men de filmklippen måste du går kursen för att få se 😉
Hej då februari!
Jag vet inte om det är jag som är bra på att förtränga saker eller om det här har varit en ovanligt tuff vinter för många i min kundkrets: Obefintliga träningsmöjligheter på grund av dåligt ridunderlag, hästar som sträckt sig i isiga hagar alternativ broddats och fått broddtramp, människor med segdragna luftvägsinfektioner eller som helt enkelt drabbats av en allmän deppighet.
Jag ser mig personligen mer som en vintermänniska än en vårmänniska men i år längtar jag verkligen efter våren!!!
Det är dock inte bara min längtan bort från vintern som gör att jag ser fram emot våren, utan även allt roligt som vi har på gång. Just nu jobbar vi för högtryck med många kommande projekt parallellt, eller vad sägs om följande lista:
- Nya, mer interaktiva, webbkurser. Introduktionskursen till belöningsbaserad hästträning kommer jag dessutom att få hålla tillsammans med bästa Hedvig Zetterberg. Det ska bli så roligt att få jobba tillsammans!
- En ”föreläsarförmedling” där vi jobbar för att sprida kunskap om beteendehantering till fler i Hästsverige.
- Flera kurser på plats här i Almunge. Inte minst kursen Belöningsbaserad vardag, i samarbete med veterinär Linnéa Larsson, ska bli riktigt rolig att få hålla.
- Multipla träningsläger här på gården i sommar.
- Hästklickerklubben, ett projekt som syftar till att knyta samman ”mina ekipage” ute i landet (och andra hästklickerintresserade med för den delen).
- Ett manus, som än så länge är lite hemligt och som kommer att ta tid att slutföra med tanke på allt annat roligt som pockar på min uppmärksamhet.
Till sist en hälsning till alla mina kunder som haft en lite jobbig vinter.
”Våga inte tappa sugen för då bussar jag de här två på er”:
Nej då, de är inte så grymma som de ser ut 😉
Dessutom sysslar jag ju inte med hot, utan menade så klart att jag ser fram emot att träffa er på alla roliga aktiviteter som ligger framför oss!
Belöningsbaserat = klickerträning?
Eftersom jag marknadsför mina kurser under benämningen belöningsbaserad hästträning så har det ibland varit lite svårt att hitta mig för den klickerträningsintresserade. Att jag själv identifierar mig som klickertränare men ändå inte väljer att använda begreppet i kurssammanhang kan antagligen te sig lite märkligt. Jag ska försöka förklara varför:
1) Missuppfattningen att klickerträning handlar om trickträning.
Jag har träffat många som berättat att de från början varit helt ointresserade av klickerträning eftersom de inte känt sig särskilt roade av trickträning. De har alltså varit nära att missa träningssättet då de helt enkelt inte förstått att klickerträning inte handlar om vad man tränar på, utan HUR man tränar. Alltså oavsett vad man själv önskar göra tillsammans med sin häst. Själv lägger jag t.ex. mest tid på ridning/markarbete och på att få en så harmonisk vardag som möjligt tillsammans med hästarna.
Jag har även då och då fått kursförfrågningar genom åren från personer som velat lära sina hästar coola cirkustrick men som visat sig bli förvånade (och ogillat) att jag kliar, godismatar och använder andra positiva förstärkare i träningen. En tråkig missuppfattning om vad det är som jag sysslar med egentligen.
Genom att prata om belöningsbaserad träning istället för klickerträning har jag nu oftast sluppit den här sammanblandningen mellan klick och trick.
2) Överdrivet fokus på klickerdosan.
En annan bidragande orsak till att jag är sparsam med att använda begreppet klickerträning är att namnet, lite missvisande, antyder att klickern har en väldigt central roll i träningen. Det går utmärkt att klickerträna utan en klicker och det går dessutom att använda en klicker utan att det för den sakens skull över huvud taget liknar klickerträning. Detta ämne går att skriva en hel uppsats om, så jag nöjer mig med att konstatera att en klicker, eller någon annan tydlig markör, är mycket praktisk för att skapa bättre tajming i träningen. Den är dock mindre viktig i jämförelse med tränarens övriga tekniska träningsfärdigheter samt förståelse för hur inlärning fungerar.
3) Klickerträning, ett smalare begrepp än belöningsbaserad träning.
Som jag ser det handlar klickerträning/belöningsbaserad träning om att fokusera på att förstärka ”rätt” istället för att korrigera fel. Vi använder positiv förstärkning och träningen delas upp i lagom små delar så att individen har lätt att göra rätt. En klicker, eller någon annan ”brygga” kan som sagt användas för bättre tajming.
För att jag ska betrakta något som klickerträning så krävs dock även en väldigt hög grad av uppmuntran till djurets egna initiativ i träningen. Detta känner sig inte alla bekväma med, trots att de vill basera träningen på positiv förstärkning. Särskilt i början kan detta element i träningen upplevas ovant och rent av lite läskigt. För att vara mer inkluderande och ge utrymme för olika sätt att basera sin träning på positiv förstärkning på, så känner jag att belöningsbaserad träning även ur detta perspektiv är ett mer användbart begrepp i kurssammanhang. Jag har dock elever som även tycker att begreppet belöningsbaserad träning är ganska missvisande eftersom de (precis som jag) ser den bakomliggande filosofin, det bekräftande interaktionssättet och det karaktäristiska synsättet på individen, som ännu mer central än vad belöningarna är. Detta är dock ett ämne för ett helt eget blogginlägg…
Antingen eller. Eller kanske inte…
Hur ofta hör man inte människor argumentera för sin sak genom att framhålla något annat alternativ som dåligt – Precis som att två saker inte kan vara dåliga samtidigt?! ;-). Enligt min erfarenhet så är det väldigt sällan som det bara finns två alternativ och om det gör det så är det dessutom inte säkert att de nödvändigtvis är helt oförenliga…
/Vänliga hälsningar Carolina, som sitter och kontemplerar över falska dikotomier så här på lördagskvällen.
Jag har förövrigt haft en riktigt bra start på den här helgen med en innehållsrik SWABA-konferens i dagarna två. I morgon blir det webbinarium om belöningsbaserad ridning.
Linslöss
Jag känner ofta att jag skulle vilja ha mer filmat material att visa i min verksamhet. Det slutar dock väldigt ofta på ett och samma sätt när jag försöker 😉 men roligt har vi alla fall.
https://www.youtube.com/watch?v=zxQgkhBlVm8
https://www.youtube.com/watch?v=1RfJmK7MhHA
https://www.youtube.com/watch?v=EMJ5RSdlZlc
https://www.youtube.com/watch?v=FamNMj2fd04
Jag jobbar mycket och gärna men ibland fungerar det inte…
”Vad gör du nu för tiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för längesen vi sågs.” Vissa dagar lever jag inte, jag bara existerar. När smärtan i nacken och huvudet blir för stor så känns det som att min tankeverksamhet tryckt på pausknappen. Detta är någonting som tyvärr drabbar mina kunder som råkar ut för avbokade lektioner eller tvingas vänta på att över huvud taget få kontakt med mig. Det är därför som jag skriver detta inlägg. Jag vill helt enkelt spela med öppna kort gentemot er som eventuellt vill anlita mig.
Så här ligger det till. Oftast fungerar allt bra och min kropp känns lika pigg som när jag var 25 ;-), men av okänd anledning så får jag ibland spänningar i axlar, nacke och käke som är helt hopplösa att bli av med. Jag har då ofta framför mig 2-3 dagar av zombietillvaro och migränliknande huvudvärk. Utredning pågår och jag har äntligen funnit en sjukgymnast som är villig att ”vända på alla stenar” för att hitta grundorsaken till problemet. Jag har därför gott hopp om att så småningom få bukt med besvären men tills vidare är detta en realitet jag måste leva med och förhålla mig till.
Något som visat sig vara extra dåligt när spänningarna startat är att sitta statiskt en längre stund, så som jag t.ex.gör i bil, buss eller tåg på väg till mina kunder ute i landet. Jag har därför dragit ner på det lite längre resandet en del och hoppas att hitta fungerande distanslösningar som kompensation. Jag ska skriva lite mer om distansalternativen i ett kommande inlägg.
Avslutningsvis vill jag bara poängtera att jag inte alls skriver det här inlägget för att få medlidande! Flera av er som läser detta har verkligen betydligt jobbigare situationer att leva med än vad jag har. Jag mår ju för det mesta väldigt bra och är otroligt privilegierad som får jobba med någonting så givande som hästar och deras människor. Syftet med texten är bara att jag vill vara öppen med på vilka premisser man som kund anlitar mig i nuläget. Jag vill också att ingen av er som jag hållit på halster med besked om träningar ska ta detta personligt. Nu vet ni varför. Om jag hade känt att det hade varit möjligt så hade jag gjort regelbundna resor till er alla!