Blogg, beteendeanalys och föreläsning

Jag höll på att börja detta inlägg med orden ”jag är verkligen inte någon bloggare”. En väldigt osmart kommentar med tanke på att jag så ofta på mina kurser pratar om vikten i att inte betrakta beteenden som fasta egenskaper. Det är inte helt ovanligt att jag träffar hästar som t.ex. beskrivs för mig som svårtränade, ointresserade eller till och med lata, men när deras matte eller husse äntligen hittar fungerande förstärkare så utför hästarna övningarna med både energi och hög frekvens. Vår upplevelse av hur hästen ”är” hänger alltså i hög grad ihop med vilken kontext som vi träffar hästen i. Vad en individ gör påverkas av, och sker i interaktion med, den miljö som hen verkar i! (Med det inte sagt att olika individer inte har olika personligheter, men det är en helt annan diskussion.)

Jag ÄR således inte en dålig bloggare men jag UTFÖR BETEENDET att uppdatera bloggen väldigt sällan. Det finns ju så mycket annat spännande att göra, som t.ex. att undervisa, så jag prioriterar helt enkelt inte riktigt min stackars blogg. Kanske skulle jag lyckas bättre om jag betraktade bloggen som ytterligare en undervisningskanal?  Vem vet, kanske var det precis det jag gjorde när jag knåpade ihop det här inlägget…

Är du nyfiken på det här med hur beteenden förändras och upprätthålls av miljön? Välkommen på föreläsningen ”Varför gör hästen så?”. Nästa föreläsningsdatum är 6 november.