Dags för webbkurs 2.0

Nu har jag äntligen kavlat upp ärmarna och börjat det tidskrävande arbetet med att göra om mina onlinekurser inför höstterminen. Jag gjorde mina första trevande försök i våras att flytta lite av min undervisning ut på nätet. Något som var mycket svårare än vad jag väntat mig. Eller jag vet förresten inte vad jag hade för förväntningar i förväg, men klurigt var det i alla fall. Den största omställningen var att inte kunna anpassa undervisningen efter kursdeltagarnas direkta återkoppling och frågeställningar så som jag är van vid att göra. I stället för inspirerande tvåvägskommunikation så satt jag i timmar framför en tyst dator och pratade in i en mikrofon. Jag behöver nog göra detta ett antal timmar till innan jag vant mig.

Självklart gjorde jag flera nybörjarmisstag som t.ex. att spela in alldeles för långa föreläsningsfilmer istället för att dela upp kursen på flera korta videos istället. Något som jag alltså håller på att ändra på i den nya versionen. Jag hade också varit behjälpt av ännu fler filmklipp med exempel på bra belöningsbaserad träning. Eftersom jag allt för sällan har någon på plats som kan filma min egen träning eller mina lektioner så går det ganska långsamt att fylla på videoarkivet med eget material, även om jag så klart jobbar på det. Därför tar jag gärna emot tips på t.ex. Youtubefilmer som ni tycker visar bra belöningsbaserad hästträning. Med lite tur så får jag rätt att använda dem. Det är framför allt klipp där man ser det färdiga resultatet och inte bara högfrekvent klickande för den inledande shejpingen, som jag är på jakt efter.

När jag ändå är inne på det här med kurser “on line”. Om någon av er har gått en riktigt bra upplagd webbkurs (inom vilket område som helst) så tar jag även jättegärna emot tips på vad ni tycker är bra upplägg. Jag har visserligen en tämligen gedigen undervisningserfarenhet men är fortfarande ganska mycket av ett blåbär när det kommer till webbaserat lärande.